HAVALANDIRMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ
İş merkezleri, oteller, restaurantlar, okul, hastane, ofis, fabrika, eğlence merkezleri, spor salonları, yüzme havuzları, sinema, tiyatro, mağazalar, banka şubeleri, alışveriş merkezleri, depolar gibi mahallerin havalandırması uzman kadromuz tarafından istenilen koşullara göre projelendirmekte ve yine uzman kadromuzca uygulaması yapılmaktadır. İnsanlarımızın bu sistemleri seçiminde büyük dikkat göstermeleri gereklidir. binada görsel parametrelerden daha önemlisi sıcaklık, nem, taze hava miktarı, filtrasyon, temizlik, hava kalitesi kontrolü, gürültü ve titreşim kontrolü gibi parametrelerdir.
Modern binalarda iklim kontrolü ve konfor, önemli bir tasarım unsurudur. Isıtma (Heating), havalandırma (Ventilating) ve hava şartlandırma (Air Conditioning) kısa adıyla HVAC sistemleri binalardaki iklimi, sıcaklığı ve hava akışını düzenleyerek kontrol eder ve ortam konforunun sağlanmasına yardımcı olur. HVAC sistemleri ortamda yaşayanların sağlığı için de önemlidir. Çünkü iklim şartları iyi düzenlenmiş ve uygun değerlerde sabit tutulmuş sistemler, küf v.b zararlı organizmaları yaşanılan ortamdan uzak tutar. Bunun yanında HVAC sistemlerinin otomasyonu ile düşük enerji sarfiyatıyla enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
Isıtma, soğutma ve havalandırma sektörlerinde hem teknoloji her geçen gün gelişmekte, hem de son kullanıcıların sektörden beklentileri daha da kompleks ve kapsamlı hale gelmektedir. Bunun yanı sıra, enerji maliyetlerinin hızla yükseldiği ve enerji verimliliğinin daha da önemli hale geldiğini günümüzde, ekolojik dengeye ve çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve yenilikçi çözümlere ihtiyaç, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine olan ihtiyacı belirgin şekilde ortaya koymaktadır.
MERKEZİ ISITMA SİSTEMLERİ
Isıtma sistemleri, kullanım mekanlarının istenen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç ortamdan dış ortama (çevreye) olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemlerdir. Merkezi ve lokal (bölgesel) olarak iki ana başlıkta toplanabilir.
Merkezi ısıtma, genel olarak soğuk iklimlerdeki büyük yapılarda kullanılır. Sistem, kullanılacak akışkanı (su, hava veya buharı) ısıtmak için merkezi kazan veya ısıtıcı, ısıtılmış akışkanın dağıtımı için boru tesisatı ve ısıyı ortam havasına transfer etmek için nihai ısı ileticilerini (radyatör , fancoil , ısı apareyleri vs) içerir. Nihai ısı ileticileri burada, ısıyı ortama konveksiyon (taşınım) yolu ile ileten bir ısı eşanjörüdür. Binalarda özel boruların zemin altına gömme yapılması ile zeminden ısıtma yapılan merkezi ısıtma tesisatları da mevcuttur.
Tüm sistem ısıtma suyunu sirküle ettiren bir pompaya sahiptir. Sıcak su, genellikle bir su deposu içinde saklanan sıcak kullanım suyu sağlamak için başka bir ısı eşanjörünü beslemek içinde kullanılır. Hava kullanılan ısıtma sistemlerinde, hava kanal sistemleri boyunca dolaştırılır. Kanal sistemleri, soğutma ve klima(kombi) için de kullanılabilir ve havayı filtrelerden geçirerek temizleyebilir.
Lokal ısıtma sistemleri de genel olarak merkezi ısıtma ile aynı prensipleri taşır. Fakat burada kullanıcılar binalarını ortak (merkezi) bir sistemden değil bireysel olarak ısıtırlar. Burada merkezi ısıtmada olduğu gibi, sıcak sulu ısıtma sistemleri kullanılabilir. Bu durumda kullanıcılar kendi dairelerindeki radyatörleri ısıtmak için kombi veya kat kaloriferi adı verilen ısıtma cihazlarını kullanırlar. Bu cihazlar kazanlardan daha küçük kapasiteli ve kompakt cihazlardır. Genellikle sirkülasyon pompaları cihazın üzerinde olur. Bundan başka, klima (sıcak hava konveksiyonu),sobalar (katı yakıtlı, elektrikli veya gazyağı gibi sıvı yakıtlı) ve şömine gibi bireysel ısınma gereçleri de günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kaskad Sistemi Nedir?
Yoğuşmalı kazanlarda kullanılan malzeme diğer kazanlarda kullanılandan daha farklıdır. Bu özel malzemelerin maliyetleri daha yüksek olduğu için kazanın boyutu büyüdükçe fiyatı da artar. Kaskad sistemi, büyük kazanların getireceği yüksek maliyeti ortadan kaldırır. Kaskad sistemi, tesisatınızın ihtiyacına göre birden fazla cihazdan oluşur. Yan yana çalışan cihazlar modülasyonlu olarak çalışırlar. Birbirine bağlı ve oransal kontrollü çalışan kaskadlar, yatırım maliyeti açısından tek bir büyük kazandan daha ekonomik olabilirler. Buna göre 100Kw gücünde tek bir kazan yerine 51Kw gücünde 2 kaskad kullanmak size daha az masraf çıkaracaktır. Kaskad sisteminiz için en fazla 8 adet cihaz kullanabilirsiniz.
Kaskad sisteminde tüm cihazlar oransal kontrollü (modülasyonlu) olarak çalışır. Tüm kazanların aynı anda kontrol edilebilmesi için kontrol ünitesine bağlanmaları gerekir. Belirlediğiniz oda sıcaklığında bir değişiklik olduğunda öncelikle ilk kazan devreye girerek %100 verimle çalışır. Sistem, bu kazanın istenilen sıcaklığa ulaşma süresine bakar. Bu süreyi yine önceden belirlenen hedef süreyle kıyaslar. Çalışmakta olan kazanın bu sürede belirlenen sıcaklığa ulaşamayacağına karar veren sistem, ikinci bir kazanı minimum seviyede devreye sokarak hedefini tutturmaya çalışır. Aynı işlem tesisat, belirlenen sıcaklığa hedef sürede ulaşana kadar tekrarlanır. Elektronik kontrol sistemi sayesinde aynı anda çok sayıda bölgenin sıcaklık ayarları yapılabilir. Bu sayede ısınma masraflarınız azalır ve bu avantaj faturanızda gözle görülür bir fark yaratır.
YERDEN ISITMA SİSTEMLERİ
Bilindiği gibi son yıllarda enerji ve enerjinin tüketimi bütün dünyada bir problem haline gelmiş ve enerji sarfiyatında ekonomik yollar aranılmaya başlanmıştır.Bu nedenle Avrupa ülkelerinde yerden ısıtma sistemi hızla gelişmeye başlamıştır. Ülkemizde 1980 yılından sonra bu yöntemin uygulanmasına geçilmiş ve binlerce m2 yerleşme sahası halen bu sistemle ısıtılmaktadır.
Sistemde gerekli ısınma 40-50 C ‘lik ılık su ile sağlanmakta, her cins katı sıvı yanar madde, güneş ışınlarının emilmesi, bilhassa “Isı Pompası Güneş Kolektörü” entegre sistemi gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir.
Yerden ısıtma sistemi ile homojen bir ısı dağılımı sağlanır.
Odalar arasında ısı farkı hemen hemen hiç yoktur.Klasik ısıtma sistemlerinde görülen tavanda ısı birikmesi bu sistem içim söz konusu değildir. Isı, bina yapı elemanların depolandığı için ısıl konfor ani ısı değişimlerinden çok fazla etkilenmez.
Konut (Daire, Villa, Okul, Hastane, Cami, Toplu konutlar (Kooperatif), Türk hamamı, Yüzme havuzları, Seralar, Hava alanları, yollar vb. sıcak döşeme istenen mekanlarda kullanılırlar.
Sistemde ısı bütün bir döşeme sahasından yayılmakta ve oda içinde homojen bir ısı dağılımı sağlanarak insan yapısına en uygun ve en ekonomik ısınmayı temin etmektedir. Döşeme satıh sıcakları ortalama 28 C olduğundan söz konusu yerin hava nemindeki rahatsızlık verici düşme mevzu bahis değildir.(Hava nemindeki azalma üst solunum yolu enfeksiyonlarını artırır).
Yerden ısıtmada oda içindeki hareketinin az olması, mikrop ürememesi için tavsiye edilmektedir. Radyatörlü sistemde bilhassa tavan ve ısıtıcıya yakın bölgelerde oluşması önlenmeyen faydasız sıcak hava astıklarının “yerden ısıtma sisteminde” tamamen bertaraf edilmiş edilmiş olması bu sisteme 30-50’ye varan bir enerji tasarruflu getirmektedir. Yerden ısıtma sistemi seralara uygulandığında klasik sera ısıtılmasına kıyasla %47 enerji tasarrufu sağlandığı gibi yılda bir mahsül daha fazla elde edilmesini sağlanmaktadır.
Oda içerisinde radyatör v.b ısıtıcılar olmadığından dolayı arzu edildiği gibi dekor yapılma imkanı sağlar. Bina zemininin tamamına izolasyon yapılmadığından katlar arasında ısı yalıtımı ve ses geçirimsizliği sağlanmaktadır.
Yerden ısıtma toz yapmaz yerden ısıtma mite böceklerinin yaşamasını desteklemez sağlıklıdır.Çünkü; Hesap edilerek bulunmuş, aslına uygun gerçek ısı miktarları ile uygulanan yerden ısıtma sistemleri, yapılarda üniform ve insan anatomisine uygun bir yaşama ortamı yaratır.
Sağlıklı bir insanın koltuk altı sıcaklığı 36,5 C dir. Sağlıklı bir insanın çevresindeki bulunan havada 20 ile 22 C dir. Ayak taban yüzeylerinin ise 23-25 de tutulması en idealdir.Bundan dolayı 23-25 C tutulmak istenen ayak taban sıcaklığına yakın bir döşeme ısısı sağlığımızı ve konforumuzu devam ettirecektir.
Yerden ısıtma ekonomik bir sistemdir. Yerden ısıtma ilk yatırımda diğer kaliteli ısıtma sistemlerden %20, işletme giderlerinde %50 tasarruflu sağlaması ve bakım giderlerinin çok az oluşundan dolayı daha ekonomiktir.Aynı zamanda konforlu ve çevre dostudur.
YANGIN KORUMA SİSTEMLERİ
Yangın tesisatı itfaiye gelinceye kadar yangına müdahale etmek, küçük yangınları söndürmek ve itfaiye geldiğinde de ona yardımcı olacak imkânları sağlama görevi yapar. Yangından doğabilecek can kaybının yanı sıra zararları önlemenin veya azaltmanın en başta gelen yolu, yangına neden olacak faktörleri ortadan kaldırmak ve yangına hemen müdahale edebilecek tedbirleri almaktır. Yine yapılan incelemelere göre yangın güvenlik önemlerinin alınması, yangını söndürme işleminden ve yangının verdiği zararlardan daha ekonomiktir. Bir binayı yanmaz olarak inşa etmek mümkün değildir. O halde yapılacak en akıllıca iş onu güvenli hale getirmektir. Yapmış olduğumuz yangın tesisatında dikkat ettiğimiz hususlar şöyledir; Yangın tesisatı su tesisatından ayrı olarak galvanizli ya da siyah çelik borular kullanılarak yapılır. Boruların olabildiğince düz ve kısa olmasına özen gösterilir.
Yangın dolaplarının montajı için en kolay ulaşabilecek yerleri seçiniz. Yangın kolonunun altında yangın tesisatını ayıran ve daima açık durumda kalması için mühürlenmiş bir vana ve bir tersinmez vana bulunmalıdır. Vana, açık olduğu kolayca görülsün diye yükselen milli türden seçilir ve ancak kumanda ettiği tesisat bölümü işe yaramaz hale geldiğinde ya da bakım ve onarım durumlarında kapatılabilir. Tesisatın en üstünde de borulardaki havanın boşaltılmasını sağlayan bir otomatik havalık bulunmalıdır. Havalık gerektiğinde boruların boşaltılmasını da kolaylaştırır. Borular paslanmaya karşı korunmalıdır. Önce astar sonra koruyucu boyaların yapılması gerekir. Boru güzergâhı dış darbelere açık aşındırıcı etkilerin bulunduğu veya elektriksel tehlikelerin bulunduğu alanlardan geçmemelidir. Boru bağlantı biçimi bağlantı parçaları kullanılarak (fittings) dişli bağlantı, flanşlı bağlantı, kaynaklı bağlantı ya da kelepçeli yivli bağlantı çeşitleri kullanılarak yapılır. Boru türü ve bağlantı biçimi ne olursa olsun standartların gerektirdiği işletme basıncına dayanıklı olmalıdır. Borular hiçbir zaman kendi ağırlıklarını taşımamalıdır. Borular duvar, tavan, yapı taşıyıcı elemanlarına veya özel olarak yapılmış konsollara, boru askılarına, sehpalara veya kelepçeleri ile sabitlenir. Boruların içerisinde keten, inşaat artığı ve metal artıklarının kalmamasına dikkat edilir. Bu artıklar tesisatta tıkanıklıklara neden olabilir.
Düşük Tehlikeli Yerler: Binalar, hastaneler, okullar
Orta Tehlikeli Yerler: Üretim birimleri, tekstiller, fırınlar
Yüksek Tehlikeli Yerler: Boyahaneler, plastik üretimi yapan binalar, yanıcı ve patlayıcı sıvı veya gaz üretimi yapan yerler vb.
Split Klima Nedir ?
Split klimalar; bağımsız üniteleri ve kullandıkları çevre dostu gazlarla çok verimli yeni nesil klimalardır. Ekonomik ve pratik kullanımı sebebiyle kullanımı çok yaygındır.
Split klima, ortamın hem ısıtılması hem de serinletilmesi için kullanılan klimalara verilen genel bir addır. Klimalardaki iç ve dış üniteler birbirinden bağımsız olarak çalışır. Split’in İngilizce kelime anlamı da “ayrık”, “ayrılmak”, “bölünmüş” şeklindedir. İç ve dış üniteleri ayrı olduğu için bu ad verilmiştir. Şehir hayatında yaşam alanlarının sınırlı olması sebebiyle tek dış üniteye birden fazla iç ünite bağlanarak soğutma veya ısıtma işlemlerinin sağlanması büyük avantajlar sağlar. Dünya çapında en yaygın kullanılan klima türüdür. Talebi fazla olduğu için yeni nesil klima teknolojileri de split klimalar üzerine yoğunlaşmıştır. Çok geniş ürün yelpazesi vardır.
Split Klimanın Bazı Özellikleri
Split klimalar, yeni iklimlendirme sistemleriyle üretilen klimalardır. Bu klimalarda hidroflorokarbon (HFC) karşımı olan ve “R410A” adı verilen soğutucu gazlar kullanılır. Split klimalar; mono split ve multi split sistemler olarak ikiye ayrılır.
Mono split klimalar; iç ve dış ünitelerden oluşur. Genellikle evler, kafeler ve restoranlar gibi daha küçük alanlarda kullanılır.
Multi (çoklu) split klimalar; iki ya da üç iç üniteden meydana gelir. Tek dış ünitesi vardır. Birden fazla iç ünite tek dış üniteye bağlanabilir. Genellikle iş yerlerinde, mağazalarda, alışveriş merkezlerinde, okullarda, hastanelerde, toplantı ve konser salonlarında kullanılır. Çok ekonomik ve alan tasarrufu sağlayan bir klima sistemidir.
Split klima çeşitleri; Duvar tipi, salon tipi, yer tipi, kanallı tipi, gizli tavan tipi gibi kullanıldığı ortama göre çeşitlenen split klimalar, iklimlendirilecek alanlara uygun tasarımlarla üretilir.
Doğru Klima Seçimi Nasıl Olmalıdır ?
Klima seçerken en çok dikkat etmeniz gereken nokta, klimayı nasıl bir ortamda ve hangi şartlar altında kullanacağınız olmalıdır. Bu şartları göz önünde bulundurarak yapacağınız bir tercih, klimadan alacağınız verimi artırır, klimanızın ömrünü uzatır. Ayrıca enerji tüketimi de hissedilir bir oranda düşük olur. Eğer klimanızı gün içerisinde 6-10 saat gibi uzun süreler boyunca kullanacaksanız, daha yeni bir teknolojinin ürünü olan inverter klimaları tercih etmenizde fayda var. Bu ürünler, istenen sıcaklığa ulaştıklarında otomatik olarak dururlar ve uyku moduna geçerler. Bu sayede hem kullanımları daha pratik hem de enerji tüketimleri daha az olur. Uzun süre kullanmak yerine birkaç saat kullanacağınız bir ürün arıyorsanız standart, diğer bir ifadeyle on-off klimaları tercih edebilirsiniz. Bu modeller, ayarlanan sıcaklık değerine ulaşıldığında otomatik olarak kapanma özelliğine sahip değildirler. Açma ve kapamanın manuel olarak yapıldığı bu ürünler, fiyat bakımından inverter klimalara göre daha uygundur. Klimanızı kullanacağınız mekan da klima seçerken dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında yer alır. İklimlendirme yapacağınız mekan küçükse buna bağlı olarak satın alacağınız klima da küçük olmalıdır. Salon, amfi gibi büyük mekanlar için ise daha büyük boyutlara sahip salon tipi ürünler tercih edilebilir. Ayrıca, bir diğer klima türü olan mobil klimalar, taşınabilir olmaları sayesinde farklı mekanlarda kullanılabilirler.
DOĞALGAZ SİSTEMLERİ
Uzman ve deneyimli kadromuz ile yıllardır ısıtma soğutma sektöründe faaliyetlerini gösteren Kombi Dükkanı firmamız; online olarak tüm Türkiye ye toptan ve perakende olarak kombi, klima, radyatör, oda termostatı, radyatör vanası ürünlerinin satışını yapmaktadır. Firmamız doğalgaz tesisatı , kalorifer tesisatı, doğalgaz projesi, kombi montajı, kombi değişimi, su tesisatı, petek temizliği ve tesisat temizliği konularındaki hizmetini sadece İstanbul içinde verebilmektedir. Bir çok markanın ürünlerinin satışını yapan firmamız özellikle Eca, Demirdöküm, Ariston, Buderus, Viessman, Baymak, Bosch, Ferroli, Airfel markaların ürünlerinin satışı yapmaktadır. firmamız, müşterilerimize tek markaya bağlı kalmayıp çalışmakta olduğumuz bir çok marka sayesinde ürün çeşitliliği ile alternatif çözümler sunabilmektedir.
DOĞALGAZ PROJELENDİRME
Uzman ekibimizle çok büyük bir titizlikle bu uygulamayı gerçekleştirmekteyiz.. Şimdiye kadar yapmış olduğumuz 1500 ün üzerinde proje tecrübesiyle piyasada en iyileri arasında yer almaktayız.
Mesai saatleri içerisinde müşteri temsilcimiz, sizlere en kısa zamanda doğalgaz tesisatı için teklif vermektedir. Sizden evinizin kaç odası olduğu kaç metrekarelik odalara sahip olduğu eğer varsa fotoğraflardan teşhis etme imkânını sunuyoruz. Sizlere daima en iyi ve en hızlı hizmeti vermeyi amaçlıyor, Sıcak yuvanızda mutlu günler geçirmenizi istiyoruz.
Doğalgaz'ın Avantajları :
- Yanma verimi gayet yüksektir.
- Lpg tüpleri gibi patlama tehlikesi yoktur.
- Basınç tesiri yoktur.
- Yakıt kaybını en aza indirir.
- Uzun süre içerisinde aynı oda sıcaklığını elde edersiniz.
Sizde doğalgaz tesisatı yaptırmak için daha neyi bekliyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey bizi aramak ve en uygun teklifi almak.